Начало | Моята Горна Арда - Любопитно | Туристически маршрути в община Ардино

Моята Горна Арда

Любопитно

Туристически маршрути в община Ардино


гр. Ардино – комплекс „Белите брези” – Дяволския мост – гр. Ардино – Орловите скали

Туристическият комплекс „Белите брези” се намира на 7 км. от гр. Ардино и представлява естествен брезов резерват. Това е едно от най-живописните места в региона и се слави с изключително чистия въздух на местността. Маркирана туристическа пътека води от комплекса към Дяволския мост, уникално строително съоръжение, датиращо от началото на 16 век. Дяволският мост е паметник на културата и преминаването с кола по него е забранено. От гр. Ардино се тръгва към Орловите скали. Смята се, че местността представлява тракийско светилище с култови функции. В скалите са издълбани над 100 ниши с форма на трапец, но с различна големина. Светилището е обявено за паметник на културата.

 

с. Башево - крепостта Кривус

Крепостта Кривус се намира на около 2 км. северно от с. Башево. Разположена е на едни от големите меандри на р. Арда. За да се стигне до нея, трябва да се тръгне пеша от селото. От крепостта са запазени входът, дебелата крепостна стена, отбранителните кули и цитаделата. Характерното за крепостта е, че се е снабдявала с вода чрез подземен тунел директно от реката.

 

гр. Ардино – местност Калето – връх Алада

Тръгва се по пътя за с. Гърбище и малко преди него се намират руините на тракийската крепост Калето. Калето все по-трудно се откроява сред околната среда, но представлява каменен градеж, при който не е използван хоросан. Крепостта е била във форма на неправилен кръг с диаметър 67 м. На 500 метра от руините се намира местността Орловите скали. От там маршрутът може да продължи към връх Алада (Божа планина), висок 1240 м. и сравнително лесен за изкачване. От върха се открива добра панорамна гледка към върховете Персенк и Преспа.